AYO!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Marischa Gordijn - WaarBenJij.nu AYO!! - Reisverslag uit Paramaribo, Suriname van Marischa Gordijn - WaarBenJij.nu

AYO!!

Door: Marischa

Blijf op de hoogte en volg Marischa

22 Februari 2010 | Suriname, Paramaribo

Ik moet toch nog even terug komen op mijn vorige blog..
De dag nadat ik de blog had geplaatst, moest ik er toch ook echt zelf aan geloven.. er zat dus ook een kakkerlak in mijn huisje! De 2e is inmiddels ook al ontdekt. Wel zijn ze erg gehoorzaam. Heb ze beide op hun rug gevonden!
Maar na mijn eerste trip naar het binnenland, zou je kunnen zeggen dat je je angsten qua beestjes zeker hebt overwonnen!!

De eerste keer het binnenland in en dat was zeeeker niet de laatste!! Wat was het gaaf, mooi, nou ja gewoon WAUW!!
Het is eigenlijk niet te omschrijven, want dit soort dingen moet je gewoon zelf bij zijn, maar ik ga het toch proberen!

Ik werd om kwart over 8 opgehaald, zodat we om 9 uur konden vertrekken richting plantage Ayo. Dit is een soort vakantieoord voor de Surinamers hier en er komen bijna geen toeristen. Zelfs veel Surinamers weten niet waar het is.

Met de wind door onze haren, lekkere muziek en hobbelend over de bauxietwegen keken we onze ogen uit naar de mooie natuur en wonderlijke huisjes tussen de bomen. Na 2 uur rijden kwamen we aan bij onze bestemming; Paradise!!
We zaten in een heerlijk rustig stukje natuur aan de Suriname rivier. Daar moest natuurlijk een duik ingenomen worden, maar eerst de kamers inspecteren!
Ik had verwacht dat we ergens buiten zouden slapen, maar we sliepen dus nog best wel luxe. Niet iedereen dacht hier hetzelfde over! :P

Over de Suriname rivier bij Ayo, loopt een brug naar de indianendorpen. Deze brug is nu kapot, oorzaak;
Men nemen een beschonken schipper met een te grote boot en een te kleine brug. Gevolg; boot tegen brug, brug stort in, boot zinkt.

Na even heerlijk gezwommen en gegeten te hebben, gingen we per boot naar de overkant. Op weg naar de Jodensavannen, een Joodse nederzetting. Daar hebben we even rondgelopen.
Erg mooi; je loopt door ‘de jungle’ met tropische bomen om je heen en je hoort alleen het geluid van de dieren.
Ook hebben we daar awarra’s gegeten. Soort vrucht waar je tanden lekker oranje van worden.
We zagen in een boom heel veel aapjes, die van de ene naar de nadere boom oversprongen.
Weer met de boot een stukje verderop om nog meer tropisch regenwoud te bekijken en weer zo adembenemend!

Op de terugweg hield de motor van de boot ermee op. Daar dobber je dan met z’n 7en op de Suriname rivier. Denk je dat een kapotte motor al genoeg is op de Suriname rivier? Nou nee, begint het ook nog eens keihard te regenen. Beetje geluk hadden we wel; de stroming ging de kant op waar wij heen moesten varen :P.
Na even peddelen en kantelen om ons zelf niet bloot te stellen aan de beesten die in de lianen aan de waterkant zaten, kreeg onze goeie stuurman de motor weer aan de praat en konden we het laatste stukje weer varen.

Terug aangekomen heb ik heerlijk, kauwend op een stukje suikerriet gerelaxt op een steiger aan een kabbelende Suriname rivier. De heren in ons gezelschap gingen vissen. Wat gevangen? Nou en wat! Een heuse Piranha! Ja, ook die ging op de BBQ! En lekker dat ‘ie was!

’s Avonds hebben we nog lekker wat gedronken en wat gekletst. Vervolgens kwam de man met de hamer langs, het avondje ervoor stappen hakt er dan toch wel in!
Met de vleermuizen boven ons, de (turbo)muggen op ons, kevertjes in ons bed en kakkerlakken op de grond was het een avontuurlijke nacht voor sommigen onder ons. Ik ben heerlijk in slaap gevallen!:D

De volgende ochtend werden we wakker met een tropische regenbui. En hoewel deze af en toe minder werd, stopte hij tevergeefs niet.
De heren hadden ondertussen al het net opgehaald, die ze de dag ervoor uit hadden gezet en wat zat erin; wat visjes en een 75cm grote, enge Anjoemara! Dat is een delicatesse onder de vissen voor de Surinamers en ook deze was erg lekker!!

Iets wat ik gewoon zo graag wilde, was baden in de Suriname rivier. Leek me nou echt een keer leuk. Dus daar gingen we, hop met de shampoo het water in en soppen maar!!
Vervolgens nog even rustig gekaart en gegeten.

Ons geduld werd beloond, want het was dan eindelijk droog en meteen onwijs warm!
We zijn met het bootje naar de overkant gegaan, naar een indiaans dorpje. Hier stonden zelfgemaakte huisjes, maar ik had meer een soort hutjes verwacht. Dit waren huisjes van hout en golfplaten. Soms zag je nog een luxe betonnen huisje.
We liepen op een gegeven moment een klein bospaadje in. We dachten een relaxte wandeling te maken, haha mooi niet. 1 stap verder en je donderde naar beneden; een steile afdaling.
Beneden aangekomen, midden in een regenwoud met onwijs grote bomen boven je, vertelde de man dat we nu in een kreek stonden. In de regentijd staat deze vol met water en kun je daar gewoon zwemmen, erg mooi! De klim terug was ook weer leuk!
Terug in Ayo hebben we nog even een duik genomen.

In de jeeps met lekkere muziek, de wind in onze haren en hobbeld over de bauxietwegen, zijn we weer terug gereden naar Paramaribo..

Foto's:

Je kan de link kopiëren en in de adressenbalk plakken.

• 23 Februari 2010 - 20:13

Marije:

Haha wat een verhaal! Klinkt ondands alles toch weer heel erg goed! Het lijkt echt nog steeds een straf als je daar zit ;)

Have fun!

X

• 24 Februari 2010 - 14:31

Hetty Roeleven:

Leuk,die reisverslagen en foto's. Nog gefeliciteerd met je verjaardag. 20 alweer! Time flies.
    Liefs, Hetty

• 26 Februari 2010 - 22:03

Desiree En Jos:

heel byzonder wat je allemaal hebt gegeten en meegemaakt in de jungle! lekker hoor je haren wassen in de rivier! lekker bbqen en een gezellig vuurtje gemaakt met misschien nog wat spannende verhalen ? veel liefs , dikke kus mama en papa

• 02 Maart 2010 - 09:36

Bianca:

Hey Marischa, alles goed met je. wel een heel avontuur zeg. Leuk om te lezen. Hier gaat alles goed. Beetje kouder dan bij jou. ben jaloers op je. Geniet er lekker van. Zit nu op mijn werk. Heineken-veiling geweest in de but afgelopen zaterdag. Je mist een hoop hoor. hahaha. Maar super wat jij mee maakt daar. Heb eindelijk je goede mail-adres. thanx dat je het nog even door hebt gegeven. dikke kus

• 04 Maart 2010 - 14:42

Bianca:

Al in colakreek gezwommen. hihi Ben benieuwd lees graag snel weer een verslagje.

xxxx

• 04 Maart 2010 - 16:28

Saskia Werkhoven:

heej Marischa, wat ranzig zeg die kakkerlakken. Niks voor mij. Ik zou de hele dag die beesten voelen...
    Hoe is het? Nog geen heimwee? Geniet je nog van het lekkere weer en hoe bevalt je stage?
    Groetjes Saskia